Jó hangulatú gyereklovas edzés a Nimród Tanyán

Szeretet, szépség – ezt kell megtalálni lovaglásban

nimród edzés2

A Nimród Lovas Egyesület évek óta foglalkozik gyerekek lovagoltatásával, versenyeztetésével. Így éltek azzal a pályázati lehetőséggel, melyet a Békés Megyei Lovas Szövetség írt ki gyereklovas szakági továbbképzésre. A pályázatban vállalták, hogy házigazdái lesznek egy egész napos programnak, az edzés vezetésére pedig a díjugrató magyar bajnokot, Rezgő Zoltánt kérik fel. A megnyert pályázat 50 000 Ft-os anyagi támogatással járt.

A tavasz első napjainak egyikén, március 22-én a békéscsabai Nimród Lovastanya adott otthont a gyereklovasok számára szervezett nyílt edzésnek. Négy egyesület 18 lovasa vett részt a gyakorlati foglalkozáson, rajtuk kívül 30-40 érdeklődő a pálya széléről kísérte figyelemmel a nap történéseit.

nimród edzés

  A megyei lovas szövetség elnöke   köszöntötte  a megjelenteket és röviden bemutatta a vendég  edzőt, akit sokan jól ismernek, hiszen ezer  szállal kötődik megyénkhez, ezen belül  Békéscsabához.

Bevezetőjében Rezgő Zoltán beszélt a lovaglás alapjairól. Elmesélte, hogy ő Máchánszky Gyula bácsinál kezdett 13 évesen Mezőhegyesen, s egy fél évig csak futószáron lovagoltak, kengyel nélkül. Vagy például egy zsebkendő segítségével (háton kellett átvenni egyik kézből a másikba) tanulták a biztos ülést. Amikor már nyeregben kezdtek lovagolni, akkor megtanulták a tennivalókat. Mik ezek? Lovaglás előtt legfontosabb a biztonsági felszerelések ellenőrzése, a szerszámzat és a lovas esetében is (kobak, gerincvédő). Csak precíz szerszámzattal lehet jól dolgozni – mondta. Következő mozzanat a kengyelhossz beállítás, a kengyelvas helyes használata (talp középen), illetve a helyes ülés (váll, csípő, boka egy vonalban).

A rövid elméleti bevezető után 4 lovassal kezdődött meg a lépésben végzett edzés munka, majd a következő négyes már ügetésben, az azt követő csapat ügetésben és vágtában is dolgozott. Befejezésül a kezdő díjugratók edzése zárta a gyakorlati programot. Élményt adó, új ismereteket tartalmazó, s nem csak az edzésben részt vevő lovasoknak, hanem a nézőként a pálya szélén helyet foglaló érdeklődőknek is nagyszerű program volt ez a nap. nimród edzés3

Megismerhettünk egy nyugodt, magas szakmai képességekkel, tudással rendelkező edzőt, aki minden lovast azonnal a nevén szólított (hogy csinálta?), minden hibát szeretettel, hozzáértéssel javított, humorral enyhítette a gyerekek izgatottságát. Kérdezett, de figyelmeztetett, készülj rá becsaplak a kérdéssel! – Jó a kengyelhossz? Megfelelő a lábsorrend? Milyen veszélye van, ha erdőben lovagolnánk? Mi a helyes követési távolság a lovardában? – hangzottak a kérdések. A kis lovasok kicsit megilletődve, majd egyre bátrabban adták meg a válaszokat, s ügyesen hajtották végre a feladatokat: segítségadás, átváltás, állj!, kiskör, kétpontos ülés, szársegítségek, majd az ügyességi feladatokat: malom, cavaletti, folyosó, zsákutca. Végül a díjugrató akadályok vágtatávolságának számolása, ugrások gyakorlása.

nimród edzés4

A négy osztály edzés munkájának befejezéseként Rezgő Zoltán elmondta: Varázsgömb vagy varázspálca helyett tanácsokat tudtam adni, remélem ezzel is segítettem. Néhány fontos szempontot sose felejtsetek el: A ló partner legyen, ne eszköz! Meg kell találni a szépséget a lovaglásban! Alázat és szeretet kell ehhez a sporthoz! A ló és lovas közt lévő nézeteltérést a ló nyelvének megértésével kell megoldani! Mindig legyen cél a lovas előtt! Nagyon köszönöm az együttműködést és a nyitottságot – zárta gondolatait.

nimród edzés5

Egy rövid szünet után élménybeszámolót tartott a jelenlévőknek, melynek során jobban megismertük a negyven éves pályafutást. A gyerekek érdeklődve hallgatták őt, s kérdéseket tettek fel neki. Majd egy közös fotózással zárult ez a szép nap.

nimród edzés6

De ki is ő?

Rezgő Zoltán Mezőhegyesen született, 13 évesen kezdett lovagolni Máchánszky Gyula lovagló tanár kezei alatt. A sikeres edzéseknek köszönhetően hamar a versenypályán találta magát, először mezőhegyesi, majd a békéscsabai Szabadság TSz színeiben versenyzett. 17 évesen, éppen 40 éve került Békéscsabára, ahol olyan kitűnő lovasokkal találkozott, mint Boris János, Csicsely János, Göttler Vilmos és a mostani házigazda, Ardelean János. 10 szép évet töltött itt, eközben Junior Magyar Bajnok lett, Rita nevű lovával. Kitűnő képességű lovak álltak rendelkezésére, szívesen emlékszik Asszonykám nevű lovára, akivel szép eredményeket ért el, sőt 180 cm-en nyert. A békéscsabai 10 év után a Budapesti Honvédhoz került, ahol szintén 10 év következett, ezalatt számtalan külföldi versenyen vett részt és nyert, Tripolitól Amerikáig. Itthon is sikeres volt, többször nyerte a Hortobágyi Nagydíjat, ő a Tenyészversenyek történetében a legtöbb alkalommal nyerő lovas, sőt az első Tenyészversenyt egy gyulai tenyésztésű lóval, Korhellyel nyerte. Jó szívvel emlékszik a békéscsabai Okos István által tenyésztett Rulett nevű lóra is. Majd a rendszerváltás után magán lótartóhoz került, akinek a támogatásával folytatta pályafutását. A sikeres évek folytatódtak, hiszen Közép-Kelet Európai Kupát nyert Póker nyergében, akivel bejutott az Amerikában rendezett VOLVO Világkupa döntőjébe is. 1993-ban felnőtt országos bajnok lett, Theseus nevű lovával, s milyen a véletlen, ez a ló is békéscsabai tenyésztésű, Pribojszki László volt a tenyésztő. Theseus 7 évesen Párizsban 150 cm-en volt társa a sikerben. 2002-ben megnyerte a Samsung Kupa Nemzetek Díját, Capricia nevű lovával. A sikerek után néhány nehéz év következett, minősült a barcelonai olimpiára, de a tulajdonos közvetlenül az olimpia előtt eladta a lovat. A 2004-es EB előtt kólikában elpusztult Capricia. Ezek az események törést jelentettek az életében, de nem adta fel. Edzőként is elkezdett dolgozni, a fiatalok meghálálták segítségét, hiszen közöttük 5 magyar bajnok, 3 EB résztvevőt is találunk. A sérülések elkerülték, de az utóbbi időben egy betegség 14 hónapig távol tartotta a lovaglástól. Idén azonban visszatért a pályára és mindezt sikerrel tette, Gombán a fedeles versenyen megnyerte a FETTI Nagydíjat, A1-ben első lett. A cikk írása közben érkezett a hír, hogy az idei fedeles OB felnőtt kategóriájában ezüst érmet szerzett. Ma, 57 évesen is vannak céljai, szeretne eljutni nemzetközi versenyekre, EB, VB minősülés és indulás is a tervei között szerepel.

Igazi lovas példakép, s nem csak a mai gyereklovasok számára!

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.