XV. Pünkösdi fogathajtó verseny Eleken

Jubileumi fogathajtó verseny Eleken

elekakadály

Barna János akadályhajtása

Jubileumi fogathajtó versenyt rendezett az Eleki Szabadidős Lovasklub az elmúlt hét végén. Az ezredfordulón kezdődött és immár tizenötödik alkalommal hívták a fogathajtókat a lökösházi úti lovaspályára. A Barna testvérek – Gergely és János – családtagjaikkal, barátaikkal gondoltak egy merészet, s 2000-ben pünkösdkor első alkalommal rendeztek fogathajtó versenyt, majd évről évre, hagyományt teremtve, megszervezték azt.

Az eleki szervezők élen jártak az új kezdeményezések felvállalásában, hiszen 10 évvel ezelőtt, amikor a megyében először írták ki a C kategóriás fogathajtó bajnokságot, ők voltak, akik az első fordulót megrendezték. Nem volt ez másként idén sem, mert az első alkalommal, Kruzsich József Emlékére, meghirdetett díjhajtó megyei bajnokság első fordulóját is felvállalták. Emellett kiírták a Békés megyei bajnokság C kategóriás egyes- és kettesfogathajtó versenyének aktuális fordulóját is. A jubileum tiszteletére ismét két napossá bővült a rendezvény, melynek keretében kombinált hajtásra is sor került.

Szombaton rendezték a fogatok akadályhajtó versenyét, mely két forduló és a hibátlanok közötti összevetés szabályai szerint zajlott. Az egyesfogatok mezőnyében nyolc fogat indult, Pap Roland két lovával is szerencsét próbált. Összevetésre nem került sor közöttük, a két forduló eredménye alapján a győztes Fülöp Adrienn (Berényi LBE) lett. A kettesfogatok két kategóriában mérték össze tudásukat. A megyei bajnoki pontokért kiírt C kategóriában 15-en versenyeztek, a szabadidős fogatok versenyében 4-en vettek részt. Összevetésre egyik kategóriában sem került sor, hiszen csak a győztes, Kotolák Tamás (Orosházi LE) volt mindkét fordulóban hibátlan. Az első fordulóban a másik hibátlan hajtó, a klubtárs, Koncsek Ferenc volt, aki a második fordulóban egy verőhibát vétett. Az izgalmas, látványos versenyben a második pálya Bíró Norbertnek (Mágori LK), Németh Bélának (Orosházi LE) és Erdei Józsefnek (Füzesgyarmati LBE) is kitűnően, hibátlanul sikerült, de ők az első pályán hibáztak. A szabadidős fogatok versenyét Kiss István (Füzesgyarmati Gyermeklovas Alapítvány) nyerte.  Az eleki Vándorkupát, melyet az akadályhajtás győztese részére alapított az egyesület, idén a ketteseknél Kotolák Tamás, az egyeseknél Fülöp Adrienn nyerte meg. Az utánpótlást két fiatal hajtó – a békéscsabai Szabó Alexandra és a csökmői Kiss Blanka Anita – képviselte, akik bemutatójuk során ügyesen irányították fogatukat a selybák között.

elek díj

Borbély Ancsa a díjhajtó négyszögben

Pünkösd vasárnap folytatódott a program a fogatok díjhajtásával. A megyében eddig még nem rendeztek díjhajtást C kategóriás fogatok részére, ez a versenyszám Eleken indult útjára ebben a kategóriában. Hat egyes- és tíz kettesfogat mutatta be díjhajtó programját. Sánta Margit Borbála (Mágori LK) egyedül teljesítette a FEI 9. számú feladatát, mert ő magasabb kategóriában akarja folytatni a versenyzést. A többiek a Nemzeti 1. számú díjhajtó programot hajtották. A tűző napsütésben nem volt könnyű feladatuk a díjhajtó négyszögben a fogatoknak, de a pálya mellett helyet foglaló három tagú zsűrinek sem. Rendkívül pozitív és elismerésre méltó a hajtók vállalkozása erre a feladatra, hiszen a mindennapokban ki-ki végzi a munkáját, nagyon kevés idő jut edzésre. Ugyanakkor tudják, hogy a jó díjhajtás az alapja a többi számnak, ezért megpróbálkoztak vele. Az egyesfogatok között Szilágyi Attila (Sióréti LE) végzett az élen, míg a kettesfogatoknál ifj. Kemecsi István (Hidashát-Kisrét LE). Ebéd után a díjhajtó négyszöget a kombinált hajtás pályája váltotta. Ebben a versenyszámban öt egyes- és 14 kettesfogat állt rajthoz. A pályán két maraton jellegű mobil akadály és 8 selybapár volt elhelyezve.

elek kombinált

Barna Gergely lendületben

Maratonkocsival hajtották meg az akadályokat, az iramra jellemző, hogy csak úgy porzott a pálya a fogatok után. Az egyesek mezőnyében Sánta Margit Borbála egyik körben sem talált legyőzőre. A kettesek között a bemelegítő kört Koncsek Ferenc nyerte. A főversenyszámban és a nyerőkörben is Deli Dániel (Makói Silver SE) bizonyult a legjobbnak. A versenykiírás szerint a mindhárom számot teljesítő kettesfogatok részére összetett eredmény is díjazásra került. A pontok alapján az első helyen holt verseny alakult ki ifj. Kemecsi István és Bíró Norbert között, a kiírás szerint a díjhajtás jobb eredménye döntötte el a végső sorrendet, így az összetett verseny győztese ifj. Kemecsi István lett. A rendezők minden résztvevőnek egy-egy üveg egyedi címkézésű borral köszönték meg a versenyzést.

A versenyszámok mellett látványos bemutatókkal kedveskedtek a szervezők a kilátogatóknak. Mindkét napon nagy sikert aratott a nemrég alakult eleki hagyományőrző íjászok csapatának bemutatkozása. Az első napon a lovak mellett a lóerők is versenybe szálltak, hiszen a Békéscsabai Ipartestület Veterán Motoros Egyesületének tagjai nemcsak bemutatták csodás járműveiket, hanem meghajtották az akadálypályát is. A leggyorsabb, hibátlanul teljesítő Alföldi Károly lett, MZ TROPHY 250, 1969-es évjáratú motorjával. A pályaépítés idején két csikós, Szverle Mihály és Mány Péter, szórakoztatta a nagyérdeműt. Pünkösd vasárnap délután a hajtók és barátaik részére nem pünkösdi királyválasztást, hanem Betyárolimpiát rendeztek a tíz benevezett csapatnak. Ennek lényege, 3 fős csapatok játékos ügyességi versenyben döntötték el, ki a legjobb. A feladatok között talicskatolás, ,,baromfilopás”, menekülés tandem biciklin és szamárfogat-hajtás is szerepelt. A vidám verseny alatt sűrűn csattantak a nézői tenyerek, nem véletlenül, hiszen az önfeledt játékosok ,,vérre menő” csatája sok kedves, vicces percet szerzett. Az I. Eleki Betyárolimpiát a Kovács Árpád, Risch József és Nagylaki Tamás alkotta Palotai Gyalogkakkukok csapata nyerte, a mindössze 2 másodperccel lemaradó Angyalok csapata (Fábián Gábor, Fejes Gábor, Kis Richárd) előtt. A két nap befejezéseként óriási sikere volt a gyerekek körében a malacfogó versenynek.

A jubileum kapcsán ingyenes rendezvény sok nézőt vonzott. A közönség lelkesen biztatta a versenyzőket, különösen hangos üdvrivalgással köszöntve a helyi hajtókat. A fesztivál hangulat végig jellemezte a rendezvényt, jó zene, étel-ital kínálat, vásározók, arcfestés, légvár szolgálta a kellemes kikapcsolódást felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt. A szervezők, a Barna család és a Szabadidős Lovasklub tagjai nagy áldozatvállalással, a támogatók, köztük a város önkormányzata, önzetlen segítségével tudták megszervezni a rendezvényt.

Apró érdekességek a jubileum kapcsán. A pályaépítő az a Zalai Béla volt, aki 2000-ben a megyei bajnoki címet nyerte fogatával. A kombinált hajtás győztese Deli Dániel, az ötödik eleki versenyen még csikósként bemutatózott. Az egyesek győztesét, Sánta Margit Borbálát az ötödiken még bemutató hajtáson ismerhette meg a közönség. Éppen 10 évvel ezelőtt, az ötödik alkalmával állított maradandó emléket a Herczeg család, a körösújfalui Herczeg Barnabásnak, aki életében önzetlenül segítette az eleki klub munkáját. A Vándorserleget 2004 óta, minden évben az akadályhajtásban legjobb eleki versenyző nyerheti el, elsőként Szakál Imre neve került fel, idén Barna János nevét írják a serlegre.

Eredmények itt a www.bekeslo.hu oldalon olvashatók.

 

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.