Lovas terápiás konferencia Békéscsabán

Lóháton jövő segítség

A békéscsabai Remonda Lovasegyesület 2001 óta foglalkozik a lovasterápiával, az eltelt idő alatt több konferenciát is szerveztek ebben a témakörben. Március 21-22-én ismét tanácskozásra hívták a téma szakértőit és az érdeklődőket.

terápiás remonda.5

A konferencia résztvevőit Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere is köszöntötte

Az első előadó Kissné Hatvani Erika lovasterapeuta-gyógypedagógus, a Magyar Lovasterápiás Szövetség elnökségi tagja volt. Előadásának a Lóháton jövő segítség címet adta, ezt járta körül a lovasterápia szemszögéből. Részletesen beszélt a lovasterápia céljáról, feladatáról, a szakágakról (hippoterápia, gyógypedagógiai lovaglás, pszichoterápia), valamint a lovas parasportról. Többször aláhúzta, hogy a lovasterápia minden gyermek esetében csak kiegészítő terápia, de hasznosságát több példával is bizonyította, így elmondta, hogy volt olyan kisgyermek, aki a lovon tanult meg beszélni. Miért a ló? – tette fel a kérdést és azonnal felvázolta azt a komplex hatást, ami a lóval való foglalkozás során elérhető, mozgásterápiai, pedagógiai, gyógypedagógiai, szociális szempontokkal támasztotta alá mindezt. A ló érzelmi tükör – hangsúlyozta. A lovon végzett gyakorlatok komplexitása kiterjed a lovas fizikumára, a pszichéjére, az idegrendszerére, az érzékelésére. Sikerélményt, önbizalmat, helyes önértékelést alakít ki a lovasban. A lovastól kitartást, odafigyelést, bátorságot követel. A ló a kedvesség, az elfogadás lehetőségét jelenti. A jelenlévők megismerhették a terápia tervezésének feladatait, megvalósításának lehetőségét, személyi- és eszközigényét, valamint a terápiás ló kritériumait.

terápiás remonda.32bmp

Kissné Hatvani Erika előadása

terápiás remonda.2bmp

Értő és figyelmes közönség

Második témakör a korai fejlesztés volt, előadója Zelman Edit, gyógypedagógus. A magzati kortól a kisgyermekkorig terjedő időszakból hozott szemléletes példákkal illusztrált előadásában egyszerű, mindenki által gyakorolható módszerekre hívta fel a figyelmet: énekeljünk sokat, tanítsunk mondókákat, használjuk a fejlesztő játékokat, de az otthoni eszközök (tésztaszűrő, fakanál, stb) is kiválóan használhatók.

terápiás remonda.4bmp

Szántó Tamás előadása

A konferencia további részében Szántó Tamás, az AUT-PONT Alapítvány elnöke az autizmussal élő személyek támogatásáról tartott tájékoztatót, majd a jelenlévők Gyeraj Ákos, lovasedző, pedagógus A beszéd és grafomotoros fejlesztés lóháton című előadását hallgatták meg.

terápiás remonda.6

Gyeraj Ákos előadása

Külön érdekessége volt a konferenciának, hogy két szülő a gyakorlati tapasztalatairól is beszámolt, ami alátámasztotta a lovasterápia hitelességét és szükségességét. Sajnos a terápiás lovaglás még mindig mostohagyerek, nem kap elég támogatást.

Az első nap délutánján gyakorlati bemutatót tartott Kiss Réka, lovasterapeuta-gyógypedagógus. Másnap a Remonda Lovastanyán gyakorlati bemutatóval és lovaglási lehetőséggel várták az érdeklődőket.

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.