Zsúfolt lovas hétvége a megyében

Díjugratók és fogathajtók szezonnyitó programjai 

Április második hétvégéjén megkezdődött a Békés megyei 2015. évi szabadtéri lovasszezon. A április 11-én, szombaton két helyszínen, Mezőhegyesen és Tótkomlóson volt az első díjugrató illetve fogathajtó verseny. Április 12-én, vasárnap Újkígyóson zajlott a fogathajtók továbbképzése.

Díjugratók randevúja Mezőhegyesen

A szabadtéri szezon első megmérettetésére rekord számú nevezés érkezett, a megyei lovasok mellett, elsősorban a szomszédos megyékből érkeztek a versenyzők. A B kategóriás versenyen 173 startot jegyeztek, a nyolc versenyszámban. Legnépesebb szám a B1C nyitott volt, ahol 42-en indultak. Örvendetes, hogy a kezdő lovasok 13-an voltak, a két ifjúsági számban 30-an neveztek, hiszen rendkívül fontos az utánpótlás ebben a szakágban is.

mezőhegyes prisztavok zsanett ápr.11.

Prisztavok Zsanett, a győztesnek járó serleggel

 

 A nyitó számot Plavecz Szabrina (Kentaur LE) Szaffi nevű lovával nyerte, hibátlan lovaglással legjobb idővel, a mezőnyben maga mögé utasítva a papírforma szerinti esélyeseket is. A kezdő lovasok között két fiatal is indult az egy héttel korábbi sikeres rajtengedélyvizsga után, közülük Hrabovszki Lili (Bábolnai Arab TTE) O’Bajan Boglárka nyergében első versenyén 4. lett, 7.90 stílusponttal. Kellemes meglepetés Prisztavok Zsanett győzelme, hiszen nagyon erős mezőnyben tudott nyerni, fantasztikus idővel, hibátlan lovaglással, Lady nevű lovával a Kentaur LE színeiben. A B2 ifjúsági számban a legjobb stíluspontot, 8.30-at Winter Dominika érte el, Bento nevű lovával, a Kentaur LE színeiben, az összevetésben is hibátlanul lovagolt, de ideje a 4. helyre lett elég. A legjobb megyei lovas Hegedűs Titanilla lett, Gepárd nevű lovával a Mezőhegyesi Ménes SE színeiben. A B2 nyitottban Piroska Zoltán (Mezőhegyesi Ménes SE) nyert Frida nevű lovával. A B3ifi számban egyedüli megyeiként 4. lett Hegedűs Titanilla/Gepárd páros. A B3 nyitott kétfázisos versenyszámban az 1-6. helyen 4 megyei lovas végzett, legeredményesebb Jován Richárd Faust nyergében (Mezőhegyesi Ménes SE) volt, aki 2. volt. A nap legnagyobb számát, a B4 nyitottat Potocska Attila (Mezőhegyesi Ménes SE) nyerte Love Of Prinzi nevű lovával.

Kilencedik alkalommal várták a fogathajtókat Tótkomlóson

A fogathajtók már hagyományos szabadtéri szezonnyitányát Tótkomlóson tartják évek óta. Idén kilencedik alkalommal rendezte meg a Gyúrós család a fogathajtó versenyt.

tótkomlós Demkó ápr.11.

Demkó Zsolt versenyen kívül indult

 

Három kategóriában, 42 fogat állt rajthoz. A póni kettesfogatok mezőnyében 11-en próbáltak szerencsét, a győztes Sztojka Mihály (Orosházi LE) lett, fogatában két sportpóni, Herceg és Rambó. A szabadidős kettesfogatok akadályhajtó versenyszámában 20-an neveztek, egy hajtó a start előtt visszalépett. Ebben a kategóriában ifj. Héjjas Gyula (Orosházi LE) nyert, aki korábban még pónifogatával versenyzett, most két magyar félvért fogott be, Kedvest és Szultánt. A C kategóriás kettesfogatok akadályhajtását 11-en teljesítették. Meglepetés győztest köszönthettek, hiszen Tóth Attila (Orosházi LE) nyert, klubtársa, a tavalyi és tavaly előtti győztes, Kotolák Tamás előtt. Az összevetésben dőlt el kettejük párharca, hiszen ők ketten voltak mindkét fordulóban hibátlanok. Az összevetésben is hibátlan hajtással, jobb idővel lett első Tóth Attila, fogatában két nyolcéves lipicai, Mars és Szikra. Az akadályhajtó pályát versenyen kívül teljesítette Demkó Zsolt (Sióréti LE) egyesfogatban, két lovat is hajtott, melyek közül választja ki az idei szezon fogatlovát. A díjkiosztás során kategóriánként az első hat helyezett kapott serleget, díjszalagot. Különdíjban részesült a legszebb pónifogat, Dimák Sándor orosházi hajtó kapta ezt a díjat. Fair Play díjat vehetett át az orosházi ifj. Lénárt Sándor. Különdíjat adtak át a legmesszebbről érkezett fogatnak, a Szolnokról jött Szigeti Zsoltnak. Ajándékot kapott a ,,leglovasabb család”, a kondorosi Skorka család, akik közül hárman is rajthoz álltak. A legjobb tótkomlósi hajtó idén Gyúrós Péter, a névadó unokaöccse lett.

A verseny szünetében látványos bemutatóval kedveskedett a szép számú közönségnek a Tótkomlósi Lovastúra Egyesület, Füredi Tünde edző vezetésével. Varga Viktória Kelme nevű lovával díjlovas bemutatót tartott. A lovastorna csapat tagjai, Szabó Virág, Czirle Dalma, Mucsi Lili, Bánfi Ditte, Szilvási Fanni, Latyák Réka, Urbán Goldina, kötelező és szabadon választott gyakorlatokkal érdemelték ki a tapsot. A  Nagy Nikoletta és Varga Izabella a díjugratás alapelemeivel ismertette meg a nézőket. A szervezők a bemutatók mellett számos programot kínáltak a kilátogató felnőtt és gyerek közönségnek. A program előtti városi felvonulás a Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekarral látványos kezdetnek bizonyult. A galambkiállítás, kisállat simogató, ingyenes kocsikázás, lovaglás, szalmaló, ugrálóvár, mind-mind kedvelt foglalatosság volt a nap folyamán.

Külön érdemes szólni a tótkomlósi lovasbarátok önzetlen támogatásáról, közreműködéséről, amivel segítették a Gyúrós család szervező munkáját, akik az első tótkomlósi fogathajtó verseny szervezőjének, Gyúrós Pálnak állítottak ezzel emléket, hiszen immár nyolcadik alkalommal viseli az ő nevét a verseny. Jövőre jubileumra készülnek, a tizedik Gyúrós Pál Fogathajtó Verseny szervezéséhez szinte az utolsó fogat kihajtása után azonnal hozzákezdtek.

Újkígyóson tartották az idei fogathajtó továbbképzést

A korábbi évekhez képest kicsit későbbi időpontban, április 12-én, vasárnap tartották az idei fogathajtó továbbképzést. A húsvéti ünnepek, a fedeles versenyek időpontjai miatt nem tudták az első verseny előtt összehívni a megye hajtóit.

újkígyós továbbképzés10

Az újkígyósi Aranykalász Lovasklub vállalta az idei továbbképzés házigazda szerepét. A helyi művelődési ház ideális helyszínnek bizonyult. A meghívásnak 53 fő, hajtó, segédhajtó, bíró, pályaépítő és érdeklődő, tett eleget. A megye szinte valamennyi, fogathajtással foglalkozó egyesülete képviseltette magát.

A program délelőtt elméleti felkészítésből, szabályismertetésből és a megyei fogathajtás legfontosabb feladatainak ismertetéséből állt. Első előadó Szűcs András, díjlovas, díjugrató, fogathajtó edző volt, aki kiemelkedő lovas múlttal rendelkezik díjlovaglásban, majd edzőként díjugratókkal, lovastornászokkal ért el kiváló eredményeket, jelenleg fogathajtókat is treníroz sikerrel. Az utóbbi években felkapott edző, kurzusokat vezet itthon és külföldön. Oktat a Debreceni Agrártudományi Egyetem ménesgazda szakán, edzéseket tart Kanadától Szlovákiáig, Olaszországtól Spanyolországig. Képekkel illusztrált rendkívül élménygazdag előadása a ló kiképzési skála valamennyi pontját, a kiképzési szakaszokat, a jármódokat járta körül. Élvezetesen magyarázta az állítás, a hajlítás, a futószárazás, a minden oldalra való munka fontosságát. A ló-lovas egyensúly, a súlyvonal  lényegét kifejező ábrákkal ismertette. Szintén képekkel szemléltette a jó ló felépítését, különös tekintettel a lapocka, a nyak, a far tekintetében. A hallgatóság választ kapott a Mi a célja a ló kiképzésének? kérdésre is. Néhány képpel és magyarázattal a nagy elődökkel is megismertette a jelenlévőket. Előadásából a ló vásárlásához, a kiképzéséhez, a versenyre való felkészüléshez kaptak segítséget az érdeklődők. Hitvallását – Nyugodtan, egyenesen, előre! – remélhetőleg sokan magukénak vallják a jövőben. Második előadó, Mitykó Zsuzsi, a fogathajtó szakág titkára volt, aki a FEI szabályzat változásairól, a 2015. évre vonatkozó hazai szabályzat, elsősorban a C kategóriára vonatkozó, részeivel foglalkozott. Szólt a versenyzők, a lovak életkorára, a lovak jólétére, a kocsi méretére, a külső segítség fogalmára vonatkozó szabályokról. Ismertette a kombinált hajtást és bírálatát, részletesen beszélt az akadályhajtás bírálatáról, külön szemléltetve az engedetlenség lehetséges variációit és annak bírálatát. A délelőtti program befejezéseként Szabó Zsuzsa, a Békés Megyei Lovas Szövetség elnöke ismertette az idei bajnokság kiírását, a feltételeket, a bajnoki fordulók helyszíneit. Felhívta a figyelmet a licenc befizetés fontosságára, hiszen balesetbiztosítás is szerepel benne. A továbbiakban aktuális témákról volt szó. Például: az idei év a pónifogatok számára kiemelt év, hiszen első alkalommal, Orosházán kerül sor számukra országos bajnokság rendezésére. Külön kiemelte a versenyeken való igényes megjelenés, a sportszerűség, a lovasbarátság, a lóval való bánásmód és az egymás tiszteletének fontosságát.

Az elméleti részt egy finom ebéd zárta, melyet az Aranykalász Lovasklub jóvoltából fogyaszthatták el a program résztvevői. Marottyi Csaba, elnök édesapja főzte a finom babgulyást és a klub tagjai mérték ki azt.

Ebéd után a kígyósi lovaspályán folytatódott gyakorlati bemutatóval a továbbképzés. Négy hajtó – Marottyi Csaba, Fűzfa János, Makoviczki Zoltán, Bánfi Béla – fogott be egy-egy kettesfogatot.

újkígyós továbbképzés2

Marottyi Csaba

újkígyós továbbképzés4

Fűzfa János

újkígyós továbbképzés6

ifj. Makoviczki Zoltán

újkígyós továbbképzés8

Bánfi Béla

 

Először Szűcs András beszélt az edzésmunka szakaszairól, mit, mennyi ideig és miért célszerű elvégezni az edzés során.

újkígyós továbbképzés10

A lovasok Bandója magyaráz.

Majd Papp János edző és pályaépítő vette át a szót. A helyes befogást, a szerszámzat helyes beállítását szemléltette és magyarázta el a megjelent fogatok segítségével. Ezután egy rövid bemelegítés után – hiszen mindegyik fogat lábon jött a pályára – különböző feladatokat kért a fogatoktól, kiskör mindkét kézre, átlóhajtás, lépés, ügetés váltogatása. Majd egyenként kérte a fogatokat, hogy a felépített kört és szlalomot hajtsák meg, mindenkinél korrigáltatta a hibát, segítő magyarázattal vezette rá a hajtót a feladat pontos végrehajtására. Eközben Szűcs András a hallgatósággal ismertette a látottak helyességét, a feladat végrehajtás fontosságát, a hibák kijavításának módszerét.

A jó hangulatú program résztvevőitől pozitív visszajelzéseket kaptak a szervezők. Többen megjegyezték, hogy sokat tanultak a hallottakból, látottakból. Az is elhangzott, hogy ilyen edzések több alkalommal is fontosak lennének a szakmai fejlődés szempontjából.

újkígyós továbbképzés9

Szép idő, kellemes hangulat.

Köszönet a résztvevőknek az aktív közreműködésért, a házigazda Aranykalász Lovasklub tagjainak a feltételek megteremtéséért, a finom ebédért!

 

 

 

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.