I. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága, Mezőhegyes 2015.09.24-27.

 Világbajnokság Mezőhegyesen

A fényes múlt újabb sikert ígér

A magyar fogathajtó sport, Mezőhegyes ismét kezdeményezett. Nyolc hazai világ-, két Európa-bajnokság és nyolc Lovas Világkupa nagy sikerű rendezése után szeptember 24-27-én Mezőhegyes ad otthont az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának.

hirdetesLOGOK (1) (1)

Lovassportunk elismerése

A Nemzetközi Lovas Szövetség újabb megtisztelő bizalma, felkérése lovaskultúránknak, hagyományainknak, versenyrendezőink sokszor bizonyított hozzáértésének, szakavatott munkájának, messze földön híres vendéglátásunknak és mindenekelőtt a világ fogatsportjában több mint fél évszázad alatt kivívott rangunknak, az Európa- és világbajnokságokon szerzett 84 érmünknek – köztük 38 aranynak – szól.

Ez az „éremtermés” nem csupán honi sportunkban párját ritkító siker, hanem ezzel a teljesítménnyel miénk a világ legeredményesebb fogathajtó együttese is!

Mezőhegyes kisugárzó szellemisége

A Mezőhegyesi Császári és Királyi Katonai Ménesintézetet II. József osztrák császár és magyar király 1784. december 20-án alapította.

Az első állami ménesintézetünk feladata:a hadsereg ló ellátása, a magyarországi és az erdélyi területek lótenyésztésének magasabb szintre emelése.

E célok mentén a mezőhegyesi tenyésztőtudomány – a világon egyedülálló módon –három védett történelmi lófajtánkat, a Noniust, a Gidránt és a Furioso North-Start /Mezőhegyesi félvért/ alkotta.

Mezőhegyes messze nem csupán egy újabb vb helyszín. Sokkal több ennél. E patinás nemzetközi rangú intézmény több mint 230 éve a magyar mezőgazdaság és állattenyésztés, valamint a Kárpát-medence, Európa lótenyésztésének is meghatározó, évszázados bölcsője.

A tudatos, szakszerű tenyésztői munka, a tenyészkiválasztás rövid idő alatt világraszóló eredményeket hozott.

Mezőhegyes történelmi szerepét olyan lovasméltóságok írták, mint a ménesalapító Csekonics József /1757-1824/ lovaskapitány, majd érdemeiért dandártábornok, „A jelesb termetű és tartósabb erejű ménekre” alapozott. ,,Az anyakanca az a talaj, amibe a magot vetjük” – vallotta. Leveldi Kozma Ferenc /1826-1892/. A gyakorlati tenyésztők tapasztalataira alapozott munkásságával a magyar lótenyésztés aranykorának főszereplője; az állami ménesek újjászervezője; kiváló képességű lovak tenyésztője. A rosszindulatúak, a kárörvendők gátolták korszakalkotó munkásságát. D’Orsay Olivér /1845-1932/ ménesparancsnok, a „méltó utód” A nóniusz tenyészet felvirágoztatója. Rendszeresítette a kipróbálási versenyeket. Szakított a parancsszavú irányítással.

 A siker folytatói

Napjainkban a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. – a Földművelésügyi Minisztérium joggyakorlásával –mintegy 300 egyedet számláló lóállományával és a védett, történelmi műemlék-együttes vagyonkezelésével őrzi, tovább gazdagítja az évszázados hagyományokat.

A Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. a lovaságazat meghatározó bázisa – a Nemzeti Lovas Programnak megfelelően – magas szinten törekszik betölteni a lótenyésztés, az oktatás, a turizmus-idegenforgalom, a hagyományőrzés és a lovassportok szabta feladatokat.

Ennek részeként a nemzetközi előírások figyelembevételével önerőből fejlesztettük, korszerűsítettük a ménes lovaspályáját.

2014-ben – általános elismeréssel – nemzeti fogathajtó bajnokságot rendeztünk. Az idén július 16-19-én pedig már nemzetközi fogathajtó versenynek adunk otthont.

A magyar fogatsport ismét kezdeményezett

A három olimpiai szakágban – a díjugratásban, a díjlovaglásban és a militaryban – versenyszerűen már eddig is megmérették a fiatal lovakat. Fogathajtásban ez a teljesítmény-próba mostanáig hiányzott, ezért a Nemzetközi Lovas Szövetség kidolgozta a fiatal fogatlovak világbajnokságának szabályzatát, majd 2015-re kiírta a pályázatot.

A Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. – a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Lovassport Szövetség támogatásával – beadta és elnyerte a világbajnokság rendezési jogát.

Az 5-6-7 éves fogatlovakat starthoz hívó versenyre – a pillanatnyi helyzet szerint – 10-12 nemzet, mintegy 80-100 lovát várjuk, nemzetközi hírű, világbajnok hajtókkal. A verseny – a szándékok szerint – felméri a lovak képességeit, jelez a tenyésztőknek és a piac szereplőinek.

A lovassport „nagykövetei” Mezőhegyesen

Nem csupán egy világversenyről – többről van szó!

A világbajnokságra – a versenyzők, a lovassport „nagykövetei” és a nagyközönség mellett –gazdasági- és üzletemberek, a társadalmi- és a politikai élet jeles személyiségei, sportdiplomaták, egyszóval – döntéshozók látogatnak el.

Új partnerekkel jövőt formáló széles körű kapcsolatépítésre nyílik itt alkalom.

Az esemény tehát jó lehetőséget kínál országunk és lovassportunk jó hírének további erősítéséhez is.

Ilyen merőben új világversenyt rendezni – bizony kockázattal is jár. Útkeresésről van szó! Sportértéke, életre valósága igazából a rendezvényünk tapasztalatai alapján ítélhető meg. Ugyanakkor a nemzetközi fogathajtás történetében és fejlődése érdekében a rendező ménes, a nemzeti szövetség és az agrártárca – Magyarország újabb jelentős szerepet vállal.

Bízunk benne, hogy további lehetőségek nyílnak a mezőhegyesi ménes, Mezőhegyes városa, a Dél-kelet magyarországi térség és a magyar lovassport, lovaságazat előtt is, ezzel emelve hazánk méltó hírét a nemzetközi lovaséletben.

A szakavatott Szervező Bizottság ennek tudatában teszi a dolgát, irányítja a felkészülést.

Bízunk a sikerben!

Pap István Tibor

ügyvezető

Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.,

a Szervező bizottság elnöke

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.