Véget ért az I. Fiatal Fogatlovak világbajnoksága

A szakértők szemével

I. FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága

A szeptember 24-27-én Mezőhegyesen rendezett I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságán 9 nemzet 37 lova állt starthoz.

A tengerentúlról Chile lova érkezett a megmérettetésre. A migráció okozta közlekedési bonyodalmak miatt, mintegy harmadával kevesebb előre nevezett ló érkezett.

Fogathajtó sportunk merőben új feladatra vállalkozott. A díjugrató-, a díjlovagló- és military (lovastusa) szakágban – az olimpiai szakágakban – a fiatal lovak nemzetközi szintű versenye elfogadott versenyforma. A fogathajtó sportban ez a képességfelmérés eddig hiányzott.

_MG_2903 _MG_2896 (1)

_MG_2892 _MG_2782

Papp_0202

Dynamo_0904

Roderick_0819 (1)

Vulkan_0691

A cél: nemzeti és nemzetközi szinten keretet biztosítani és rendszerbe foglalni a fiatal lovak versenyszerű megmérettetését; a versenyteljesítmény alapján hiteles nemzetközi szintű információt szolgáltatni a tenyésztés számára és nem utolsó sorban szakmai alapokon álló piaci lehetőséget teremteni a külföldi és a magyar lófajták számára. (A világbajnokságon jól szerepelt négy ló a helyszínen külföldi kézen elkelt.)

A verseny számos tapasztalattal szolgált. A szakértők szerint a program elsősorban a fogat szakmához és kevésbé a nagyközönséghez szólt. A viszonylag kevesebb fogat ellenére négy napon át tartott, tehát időigényes. A 7 éves lovaknál fontos lenne a lovat/hajtót vallató, látványos, közönségvonzó maraton számot bővíteni. Mivel a legtöbb idomítottsági hiba a lépés jármódban jött elő – egy lépésszakasz beiktatása indokolt lehetne. Az itt-ott tapasztalható szárkezelési hibák miatt a pontozásnál a hajtó teljesítményét is figyelembe kellene venni – szólnak a figyelmet érdemlő szakmai vélemények. (A nemzetközi rangú hajtók közül csupán az egyesfogathajtó világbajnok, Bartlomiej Kwiatek ült bakra.)

Mihók Sándor professzorral az élen végzett nemzetek lovairól, tenyésztési kultúrájáról beszélgettünk. Náluk természetes, itthon viszont – szakmai, anyagi és talán szemléletbeli okokból – az elvárható tulajdonságokat meghatározó tenyészirány kijelölése, a tenyészkipróbálás és a teljesítményvizsgálat gyakorlatilag hiányzik. Az idomítottság terén is sok a tennivaló. Ezek az észrevételek a vb fontos tanulságai közé tartoznak.

Az öt-, hat- és hétéves kategóriában átnyújtott kilenc érem közül három német, kettő lengyel, egy-egy magyar, osztrák és – a világversenyen először jelentkező – luxemburgi hajtóhoz került. A luxemburgi – a három kategória eredményét is figyelembe véve – a legnagyobb pontkülönbséggel nyerte versenyét.

Fugli Károly, a Nemzetközi Lovas Szövetség elnökségének tagja, a Fogathajtó Szakág elnöke beszédében, nyilatkozataiban a rendezést, a szakmai feltételeket kifogástalannak minősítette. Megszültük az új versenyformát – mondta. Valóban. E képességfelmérő verseny folytatásra érdemes, ám a tapasztalatok hasznosításával a döntéshozóknak sokat kell tenni, hogy – az orvosok nyelvén szólva – az életfeltételeket biztosító inkubátorból az újszülött életerősen kerüljön ki.

Mondok József, Magyar Lovas Szövetség alelnöke, a Fogathajtó Szakág elnöke a díjátadó ünnepségen hangsúlyozta: Mezőhegyes messze nem csupán egy újabb versenyhelyszín. Sokkal több annál. Mezőhegyes a magyar mezőgazdaság és állattenyésztés, valamint a Kárpát-medence, Európa lótenyésztésének évszázados bölcsője és sokáig irányítója. A gazdaság saját erejéből épített világszínvonalú versenypályájának látványa, talaja, bemelegítő pályája, lovas- és környezeti kultúrája, infrastruktúrája és a szervezettség okán honi lovassportunk kiemelkedő helyszíne. „Gyöngyszem”. A Magyar Lovas Szövetség versenynaptárában ennek ismeretében és tudatában számol Mezőhegyessel, amikor a rangos versenyhelyszínek odaítéléséről dönt.

Jövőre Franciaország, rá egy évre Belgium rendezi a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát. A FEI ezután dönt, hogy hova tér vissza a most még kísérleti szakaszban lévő verseny.

Mezőhegyes, honi fogatsportunk – a kilenc világbajnokság rendezésének és a 90, köztük 40 arany , világ- és Európa-bajnoki érmének tapasztalataival – ismét magasra tette a mércét!

Fehér Károly

I. FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának eredményei

5 éves lovak versenye

1 ENFADO P (szász türingiai fajta). Hajtója: Jovanca Marie KESSLER (GER )

2 ANNI 95 (szász türingiai fajta). Hajtója: William SLATER (GER)

3 MEZŐHEGYES NÓNIUSZ 8 TAKSONY (nóniusz mén). Hajtója: Németh Krisztián (HUN)

 

6 éves lovak versenye

1 BAZYLI (sziléziai fajta). Hajtó: Bartlomiej KWIATEK (POL)

2 FREZJA (sziléziai fajta). Hajtó: Bartlomiej KWIATEK (POL)

3 PARTITUR 7 (hannoveri fajta). Hajtó: Claus QUAST (GER)

 

7 éves lovak versenye

1 FRODO (oldenburgi fajta). Hajtó: Franz SCHILTZ (LUX)

2 DYNAMO (KWPN fajta). Hajtó: Arie DIBBITS (NED)

3 BAMBUCCA (osztrák félvér fajta). Hajtó: Rudolf PIRHOFER (AUT)

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.