Rajtengedélyvizsga, Mezőhegyes, 2017.04.02.

Rajtengedélyvizsga két szakágban Mezőhegyesen

A megnyitó pillanata

Idén is a Mezőhegyesi Ménes adott otthont a díjugrató és a fogathajtó rajtengedélyvizsgának.  Sajnos a díjlovagló vizsga – rajtunk kívül álló okok miatt – elmaradt, május 13-án, ugyancsak Mezőhegyesen vizsgázhatnak a díjlovasok. A vasárnapi megnyitón Janesz János lótenyésztési ágazatvezető köszöntötte a vendégeket a Magyar Lovas Szövetség, a Békés Megyei Lovas Szövetség és a Nemzeti M és T. Zrt nevében, valamint bemutatta a négy vizsgáztatót, akik a REV lebonyolításában részt vesznek. A díjugratók Bencsik József és Sovák Péter, a fogathajtók István Péter és Papp János előtt vizsgáztak. Kitűnő időben, a már megszokott kiváló előkészítéssel, a hely méltóságának megfelelően zajlott a program.

A díjugrató vizsga előtt – a már jól bevált – felkészítő tábor várta a lovasokat. Nagy öröm, hogy a felkészítő táborban a tavalyi kezdő lovasok közül is többen részt vettek. A tábor jó alkalom az ismeretek felfrissítésére, a pályával való ismerkedésre és persze a barátságok köttetésére is. Az elméleti és gyakorlati felkészítést Sovák Péter tartotta, aki mellé a második napon Bencsik József  is bekapcsolódott az edzésvezetésbe.

Bencsik József díjugrató vizsgaelnök elmondta, hogy az elméleti felkészültséggel nem volt gond, mind a 12 lovas sikeresen zárt. Az előlovaglás kitűnően sikerült mindenkinek. A gyakorlati vizsgára jelentkező 13 lovas közül kilencen zártak eredményesen, négynek nem sikerült a díjugrató pályát teljesítenie, volt akinél a lova nem volt megfelelő állapotban, volt, aki sajnos leesett és volt akinek az akadály átugrása jelentett ,,akadályt”.  Mind a négyen megismételhetik a gyakorlati vizsgát a közeljövőben. A felkészítő tábor nagyon jó hangulatban telt. A vizsgaelnök szerint szükség van erre, de annak a véleményének is hangot adott, hogy fontosak az előkészítő edzéssorozatok is, például, ami Békés megyében gyakorlat már néhány éve.

A díjugratók elméleti és gyakorlati vizsgáján készültek a fotók.

A fogathajtók is elméleti és gyakorlati vizsgát tettek, az elméletit heten, míg a gyakorlati részben a díjhajtást kilencen teljesítették (két főnek volt C-s vizsgája előző évben, ezért az elméleti vizsga alól mentesültek). A vizsgabizottság elnöke István Péter, míg tagja Papp János volt. A hajtók a ménes nóniusz lovaival vizsgáztak. A lovakkal – előzetes kérés alapján – volt lehetőségük megismerkedni pénteken, amikor  Nutriát egyesfogatba, míg Nóduszt és Pannát kettesfogatba fogatolták részükre. A vizsgázók közül heten gyakoroltak a fogatokkal.

Papp János röviden értékelte a hajtók vizsgateljesítményét. Elmondta, az elméleti részben a szakág által kiadott 31 kérdésből, a szerencsére bízva, választottak a vizsgázók. Mindenkinek sikerült a helyes válaszadás. A lovaspályán a Nemzeti 1-es díjhajtó programot mutatták be, ketten egyesfogattal, míg heten kettesfogattal. Örömmel állapították meg István Péterrel együtt, hogy jól felkészült, ügyes kezű hajtók érkeztek a vizsgára, s a feladatot mindenki sikeresen teljesítette.

A vizsgázókat szeretettel várjuk versenyeinken! Eredményes, sikerekben gazdag évadot kívánunk mindenkinek!

Oklevél átadás

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.