Lovas Konferenciát tartottak Füzesgyarmaton

Sárréti Lovas Konferencia

A fogathajtás múltja, jelene és jövője

Füzesgyarmaton, a Sárréti Lovascentrumban nagyszabású lovas konferenciát tartottak június utolsó szombatján. A szervezők, a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület és a Lovas Barátok Egyesülete, gazdag programot állítottak össze.

A rendezvény délelőtt elméleti felkészítéssel kezdődött. A megjelent nagyszámú hallgatóság a fogathajtáshoz kapcsolódó témák széles tárházából kapott fontos információkat.

EU Darányi

MNVH

Körös-Sárrét

Az első előadó Bocsi Csaba, a Heves Megyei Kormány Hivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály főosztályvezető-helyettese volt. A lótenyésztés, lótartás a XXI. században című előadásában részletesen szólt az elmúlt 25 év tenyésztési tendenciáiról, a kancatámogatásról, a tenyészbírálatok szempontjairól. A tenyésztés vagy szaporítás dilemmájára kereste a választ, a támogatás és szankcionálás lehetőségének felvállalására is felhívta a figyelmet. Részletesen szólt a ló- és lófélék tartására vonatkozó rendeletekről. Felhívta a figyelmet, hogy minden lovat be kell jelenteni az illetékes hatóságnál, már akkor is, ha csak egy lovat tart a gazda, a lótartó felelőssége a bejelentés. A tartási hely regisztrálás (TIR) menetét, a lóútlevél szerepét, az oltások, vérvizsgálatok fontosságát, az azonosítás (egyedi megjelölés) szükségességét, az állat (ló) szállítás feltételeit részletesen ismertette.

DSC_1089

Szűcs András, díjlovas, díjugrató, fogathajtó edző a lókiképzés, tanítás, edzésmunka témakörben tartott előadást. Képekkel illusztrált rendkívül élménygazdag előadása a ló kiképzési skála valamennyi pontját, a kiképzési szakaszokat, a jármódokat járta körül. A hallgatóság választ kapott a Milyen legyen egy sportló? és a Mi a célja a ló kiképzésének? kérdésre is. Részletesen szólt a ló alapkiképzéséről, a lovardai munkáról, a kiképzési piramis szintjeiről, a lépés, ügetés, vágta jármódokról. Tisztázta az állítás-hajlítás közti különbséget. Felhívta a figyelmet az egymásra épülő képzési szintek – ütem, elengedettség, támaszkodás, lendület, egyenesség, összeszedettség – ismeretére, a gyakorlatban való megvalósítására. Hitvallását – ,,Állítsd a lovat egyenesre, lovagold előre, nyugodtan!” – remélhetőleg a hallottak ismeretében sokan magukénak vallják a jövőben. S azt is, hogy folyamatosan tanulni kell szakirodalomból, szakemberektől, ahhoz, hogy sikeres s eredményes legyen a ló-lovas közös munkája.

DSC_1122

A következő előadó, Mitykó Zsuzsi, a fogathajtó szakág titkára volt, aki a FEI szabályzat változásairól, a 2015. évre vonatkozó hazai szabályzat, elsősorban a C kategóriára vonatkozó, részeivel foglalkozott. Szólt a versenyzők, a lovak életkorára, a lovak jólétére, a külső segítség fogalmára vonatkozó szabályokról. Ismertette a kombinált hajtást és bírálatát, részletesen beszélt az akadályhajtás szabályairól, külön szemléltetve az engedetlenség lehetséges variációit és annak bírálatát. Választ adott a külső segítségnyújtás kérdésére, s arra, hogy mit jelent az, hogy ,,teljes terjedelmében áthalad a fogat az akadályon”. Felhívta a jelenlévő versenyzők figyelmét a szabály ismeretének és betartásának fontosságára.

DSC_1144

A délelőtt utolsó előadója Gyebnár Péter, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat területi referense volt. Részletesen bemutatta a vidékfejlesztési program lehetőségeit a 2015-2020. közötti pályázati ciklusra vonatkozóan. Ismertette a Fiatal Gazda, a tanyaprogram, a hungaricum program célkitűzéseit, illetve a projektek prioritásait. Szólt a Leader pályázatok céljairól (termelés, feldolgozás, értékesítés, szolgáltatás), a megyei szintű operatív programokról. Mindezeket bemutatta egy lovastanya, lovasszolgáltató szemszögéből is.

DSC_1192

Délután a lovaspályán, gyakorlati bemutatóval folytatódott a továbbképzés. Három hajtó fogott be egy-egy kettesfogatot. Sipos Zoltán, válogatott kettesfogathajtó versenyző és Szűcs András közösen mutatta be a helyes befogást. A szerszámzat helyes beállítását szemléltették és magyarázták meg annak fontosságát  a megjelent fogatok segítségével. Ezt követően az akadályhajtásra történő felkészüléshez, otthoni edzéshez adtak közösen tanácsokat, konkrét feladatok bemutatásával. A hallgatóság a látottak helyességét, a feladat végrehajtás fontosságát, a hibák kijavításának módszerét is megismerhették a gyakorlati bemutató során. Az edzésmunkát Galambos Nándor, Kovács Szabolcs Tamás válogatott hajtók is segítették.

DSC_1246

A konferencia bebizonyította, hogy nagy szükség és igény van a továbbképzésekre, szakmai találkozókra, az információk átadására.

DSC_1264

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.