Nemzetközi Fogathajtó Verseny, Mezőhegyes

Nemzetközi Fogathajtó Verseny, Mezőhegyes, 2015. július 16-19.                                           

,,230 év a lótenyésztés szolgálatában”

HÍRLEVÉL

A nyár közepén, július 16-19. között az idén 230 éves fennállását ünneplő Mezőhegyesi Állami Ménes Nemzetközi Fogathajtó Versenyt rendez, mintegy a szeptemberi I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának főpróbájaként. Izgalmas, látványos versenynapoknak nézünk elébe. Csütörtöktől vasárnapig patadobogástól lesz hangos a mezőhegyesi lovaspálya, egy híján 50 fogat verseng a végső helyezésekért.

címer

Kettesfogatok világbajnoki válogató versenye

A 32 fős mezőnyben találjuk a kilencszeres világbajnok Lázár Vilmost, a hétszeres világbajnok Lázár Zoltánt, a csapatvilágbajnok Nyúl Zoltánt, a világbajnoki ezüstérmes Hódi Károlyt, a világbajnoki négyesfogathajtó csapat bronzérmes ifj. Dobrovitz Józsefet, igaz most kettesfogattal. De itt lesz a 2013-as világbajnokság 7. helyezettje, Osztertág Márk is. A kettesfogatok számára fontos állomás lesz a mezőhegyesi, hiszen ez a harmadik válogató verseny a szeptemberi, szintén hazánkban rendezendő kettesfogathajtó világbajnokságra. Lázár Vilmos és a magyar csapat is címvédőként indul az  idei világbajnokságon. A kettesfogathajtó világbajnokságra készülő teljes román válogatott is rajthoz áll, hiszen ők is a fábiánsebestyéni vb-re ,,hajtanak”. Három kettesfogat a nemzetközi színtérre szeretne kvalifikálódni, ezért a két csillagos számban indulnak.

Összesen kilenc kategória áll rajthoz

A kettesfogatok mellett, a többi kategória képviselői is ott lesznek a mezőnyben  -egyesfogat, négyesfogat, pónifogat, gyerek- és junior póni kategóriában – a díjhajtásból, maratonhajtásból és akadályhajtásból álló versenyen. Az egyesfogathajtók között két fogattal, a fogatokban lipicai lovaival áll rajthoz a chilei Ricardo Massmann.  A magyarok közül itt lesz a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságára már kvalifikálódott Meskóné Orosz Mária és Rondzik Gábor is. Az egyesfogatok számára ez az év a 2016-os piberi világbajnokságra való felkészülés éve, így júliusban is többen külföldi versenyen próbálják ki lovaikat. A négyesfogathajtók mezőnye most kissé szűkre szabott, ketten állnak rajthoz, Bárdos Attila és Juhász Miklós, hiszen közülük is többen külföldi versenyeken készülnek az Európa Bajnokságra.

A pónifogatok szintén vb-re készülnek

A pónifogatok is világbajnokságra készülnek, így számukra is fontos állomás lesz a mezőhegyesi verseny. Öt fogat – 2 egyes, 2 kettes és egy négyes – próbál szerencsét. Szeptemberben a hollandiai Breda ad otthon a pónifogathajtó világbajnokságnak, ahol a magyar hajtók egyéniben és csapatban is érdekeltek.

A legfiatalabbak is megmérettetik magukat

A mezőhegyesi pályán találkozhatunk a legfiatalabbakkal is. A gyerek kategóriában indul Szaller Zsófi a Highway’s Lightfeet nevű és Margitai Máté az Eger nevű pónijával. Ők legutóbb a vecsési nemzetközi versenyen mérték össze tudásukat. A junior kategóriában – Vecséshez hasonlóan – Genzwein Marina, Pluto Sallang nevű pónijával, egyedül teljesíti a három versenyszámot.

A versenyszámok mellett szórakozató esti programok, kirakodó vásár is várja az érdeklődőket a lovaspályán. A Helytörténeti Gyűjteményben a mezőhegyesi ménestörténeti kiállítás és a ,,Csodás Lovak – Lovas Csodák” című időszaki fotó kiállítás a verseny kísérő rendezvénye.

Mezőhegyes 230 év történelmi hangulatával, híres vendégszeretetével várja a látogatókat!  

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.