Megkezdődött az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága

Megkezdődött!

Nyolc sikeres magyarországi világ, három Európa-bajnokság és kilenc Lovas Világkupa után szeptember 24-27-én Mezőhegyes rendezi az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát.

LOGOK (1) (1)

9 nemzet – köztük a fogat nagyhatalomnak számító Németország, Hollandia és Magyarország – 38 lova áll starthoz. A tengerentúlról Chile lovai érkeztek a megmérettetésre.

A migráció okozta közlekedési bonyodalmak miatt, mintegy harmadával kevesebb az előre nevezett lovak száma.

Fogathajtó sportunk merőben új feladatra vállalkozott. A díjugrató-, a díjlovagló- és military (lovastusa) szakágban – az olimpiai szakágakban – a fiatal lovak nemzetközi szintű versenye népszerű, elterjedt versenyforma.
A fogathajtó sportban ez a képességfelmérés eddig hiányzott.
P
ótlására a Nemzetközi Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottsága kidolgozta a fiatal fogatlovak versenyszabályzatát és 2015-re kiírta, Mezőhegyes pedig elnyerte a rendezésre jogosító pályázatot.

A cél: nemzeti és nemzetközi szinten keretet biztosítani és rendszerbe foglalni a fiatal lovak versenyszerű megmérettetését; a versenyteljesítmény alapján hiteles nemzetközi szintű információt szolgáltatni a tenyésztés számára; és nem utolsó sorban szakmai alapokon álló piaci lehetőséget teremteni a külföldi és a magyar lófajták számára.

A Nemzetközi Lovas Szövetség újabb megtisztelő bizalma, felkérése lovaskultúránknak, hagyományainkban, versenyrendezőink sokszor bizonyított hozzáértésének, szakavatott munkájának, messze földön híres vendéglátásunknak és mindenekelőtt a világ fogatsportjában több mint fél évszázad alatt kivívott rangunknak, az Európa- és világbajnokságokon szerzett 89 érmünknek – köztük 40 aranynak – szól.

A fiatal fogatlovak világbajnokságának versenye merőben új szabályokra épül, eltér a hagyományos fogatversenyek rendszerétől.
A neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri előtt a 5-6-7 éves lovak egyesfogatokban mérik össze képességeiket.


A 6-7 éves lovak vasárnapi döntő programjában a kombinált maratonhajtás is szerepel.

A bakon neves hajtók ülnek. A lengyel lovakat pl. Bartlomiej Kwiatek egyesfogathajtó világbajnok hajtja.

A versenyt, színpompás ünnepség keretében – Fugli Károly, a Nemzetközi Lovas Szövetség elnökségének tagja, a Fogathajtó Szakág elnöke – Zalai Mihály, a Békés megyei Közgyűlés elnöke és Pap István Tibor a házigazda Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. ügyvezető igazgatójának társaságban – nyitotta meg.

A program lovashagyományaink előtt tisztelgett. Bemutatta, hogy Mezőhegyes e nemzetközi rangú patinás intézmény, immár 230 éve a magyar mezőgazdaság és állattenyésztés, valamint a Kárpát-medence lótenyésztésének is meghatározó évszázados bölcsője. A tudatos, szakszerű tenyésztői munka itt rövid idő alatt maradandó értékeket alkotott.

A színpompás bemutatón a mezőhegyesi bölcsőben született három történelmi lófajtánk a Nóniusz, a Gidrán és a Furioso-North Star, valamint az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad lipicai lovai, a mozgás művészeinek fergeteges karusszeljét tapsolta a közönség.

Csütörtökön 13.00-14-30. között a szigorú állatorvosi vizsgán megfelelt 5-6 éves lovak kvalifikációs versenyét rendezik a mezőhegyesi lovaspályán.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.